prodaja -

Trska

Autor minesaekoterm | 7 Septembar, 2010 | read_nums (4363)

  Trska je višegodišnja biljka koja raste na vlažnom i močvarnom tlu, na obalama reka, jezera i ribnjaka. U vodi i mulju nalazi se podzemno stablo sa snažnim korenovima. Tanko nadzemno stablo dostiže visinu od 4 metra. Vetru i nepogodama odoleva zahvaljujući čvorovima koji tu i tamo presecaju šuplje, cilindrično stablo. Oko tih čvorova razvijaju se uski, dugi i oštri listovi. Cvetovi su grupisani u metlicu na vrhu stabljike.

  Ako vas neko pita gde ima najviše trske u Srbiji, sigurno nećete pogrešiti ako pomenete Vojvodinu. Ipak, malo ko zna da trske ima najviše u okolini sela berba trskezvanog Belo Blato. Obična trska ( pharagimites communis) je samonikla biljka koja raste u močvarnim predelima i čije rezerve je gotovo nemoguće iscrpeti. Samo je velika šteta što se takvom energentu, kao što je trska, malo pridaje važnosti i nemilice se uništava na svim područjima osim na pomenutoj lokaciji. Najuočljiviji primer uništavanja je zabeležen na delu auto puta Novi Sad - Subotica, kod tržnog centra i MB pivara. Navodno je sve to bilo neophodnojer se baš na tom mestu gradio putni prelaz za Temerin. Nemilice su uništena veća prostranstva i nikome to nije zasmetalo.

  Ptice, žabe i mnogobrojne vrste insekata barsku trsku koriste kao azil i mesto opstanka. Posebnu ornitološku vrednost okoline čini 248 zabeleženih vrsta ptica, od čega su 140 gnezdarice. Ugrožene i retke vrste poput mrke čaplje, male i velike bele čaplje, sive čaplje i ćubastog gnjurca ovde su pronašle utočište.

  Široka upotreba ove barske biljke opravdana je činjenicom da je ovaj prirodan materijal odličan izolator, koji zadržava štetna ultravioletna zračenja i predstavlja veliku zaštitu od insekata i glodara. Osušene stabljike trske koristile su se nekada, a danas još nalaze primenu u gradjevinarstvu, tako što se njime prekrivaju krovovi kuća, za pravljenje ograda i slično. U Belom Blatu pričaju da trska u sebi sadrži neku vrstu kiseline koju "ne vole" miševi, pacovi i komarci, kao i da se u hladovini pod trskom najlepše spava. Letnje vrućine u ravnici često su nepodnošljive. Tad toplota prikuje selo, rojevi komaraca vrebaju na svakom koraku, a u travi, grmlju i šumi kriju se kolonije opasnih krpelja. Tada se mora naći nekakav zaklon, utočište od sparine i insekata. Takvo mirno i prijatno mesto nalazi se pod trskom.

  Zimi dok sezona "žetve" traje od novembra pa sve do marta, kada su vremenski uslovi veoma neprijatni, pogotovo kada su jake zime, veoma je prijatno boraviti u poljima trske. Primećeno je da trskari tada vrlo rado odlaze u trsku i mnogi od njih trsku seku samo u džemperu ili malo debljoj majici. Zanimljivo je da se trska ne seče red do reda, a red je zamah kose. Seče se svaki drugi red da bi se ostavilo vremena skupljačima i da bi se iskoristila izolaciona moć trske u toku sečenja. Tada se trskari osećaju kao u rano proleće zbog sačuvane toplote u trsci iako u tom periodu priželjkuju da im priroda donese jaku, ledenu zimu.

  Kada se bare zalede, mnogo je lakše seći trsku, lakše se prilazi i nema neugodnog, lepljivog blata i ledene vode. Trska se seče kad je zrela za žetvu, kad su joj stabljike suve i krte i kad je krasi zlatnožuta nijansa. Takođe se ne retko seče i zelena trska koja ima svoju dragocenu primenu pri pletenju pojedinih elemenata, tačnije, štukatra.Primetno je sve manje trske u krajevima gde se trskanekada samo trska nalazila, da su tereni zapušteni i ugušeni. Trska nije dovoljno sečena, a ni paljena, što je preduslov za pravilan rast i razvoj te barske biljke. Ako se trska ne poseče u prvoj godini rasta, polje više ne može da se eksploatiše, obrasta korovom i postaje beskorisno.

  S druge strane, seča trske nimalo ne narušava prirodne procese u biosferi i ne izaziva negativne ekološke promene. Naprotiv, ako se trska ne seče redovno, vremenom počinje da truli, pada u vodu, gde prekomerno troši kiseonik, koji je neophodan živom svetu, kako pod vodom, tako i na vodi. Takve bare na kraju ostaju bez kiseonika, isušuju, a organizmi umiru. Na terenima oko Belog Blata ima dosta barske trske, ali sve je manje trskara. Uzrok tome nije mehanizacija koja bi mogla da zameni ljudsku snagu pri sečenju trske.


6 Komentari & 0 Trekbekovi od "Trska"

  zanimame kako se trska za krov prodaje po ceni i koliko jedan snop pokriva m2 I VASU ADRESU GDE MOGU KUPITI POZDRAV HVALA

  Autor dragan 14 Oktobar 2010, 21:58

  zanima me kontakt gde mogu nabaviti trsku za pokrivanje krova?

  Autor una 15 April 2011, 12:35

  zanima me kontakt gde mogu nabaviti trsku za pokrivanje krova

  Autor Dusan Panajotovic 15 Maj 2012, 10:09

  kupujem barsku trsku radi ogradjivanja placa,gde mogu kupiti,u prodavnici uradi sam nemaju,molim telefon nekog prodajnog mesta blizu beograda

  Autor ANA 27 Maj 2013, 18:52

  za sve informacije vezane za trsku mozete se obratiti i na tel 062 654 197 ili pogledati proizvode na fejsbuku steva kreculj albumi ili na tatakrca@gmail.com

  Autor minesaekotem 24 Mart 2014, 13:33

  telefon za kontakt 065 654 19 72

  Autor stevan 27 Januar 2015, 17:06
Dodaj komentar

Zapamti me

Najnovije...

Arhiva

Linkovi

 • Zanimljivosti
 •